Pealkiri
Köki ja Kokka Ramat, mis Rootsi kelest Eesti-ma Kele üllespandud on
Autor
Warg, Christina, 1703-1769
Ilmunud
Tallinnas,1781
Trükitud
Tallinnas A. H. Lindforsi juures
Kokaraamat oli mõeldud eelkõige mõisateenritele-ametimeestele. Raamat pani aluse eestikeelsele kokandusalasele terminoloogiale. Säilinud ainult kaks täielikku eksemplari, neist üks erakogus.
Pastor Johann Lithanderi tõlgitud 760-leheküljeline raamat sisaldab 986 saksa- ja eestikeelse nimetusega retsepti. Raamat oli mõeldud mõisates ning linnades töötavatele eestlastest kokkadele.
787. Happo kore kook. Sauer Schmantkuchen.
Wispelda poolt topi head happo koort 8 Loti riwitud Sukro, 5 munna, agga ükspäinis ühe ainsa munna walge, ühhe Sitroni peält riwitud kore, ja ni paljo hea nisso jahhoga, kui 3 sõrme wahhel sünnib wotta. Wispelda keik hästi segaminne, ja kalla sedda ühhe woitud tinna waagna peale, mis äärte ümber taignaga on kaetud, et se mitte ärra ei sulla, ja lasse sedda ahjo sees küpsta. Panne tähhele, et ni pea, kui te taigen on walmis wispedud, sa warsi sedda pead waagna sisse kallama, ja ahjo sees küpsetama.
554. Petersilli lehhed woi sees praetud.
(Petersilje in Butter gebraten.)
Noppi Petersilli lehhed puhtaks, ja lauta neid rie peäle, et need tahhedaks lähtwad. Panne neid siis keewa klaritud woi sisse, pöra warsi ümber, ja wotta neid pärrast seest wälja; wata agga järrel, et neil omma rohhilinne karw jääb, sest siis näitwad need kännaste wälja, kui neid prugitakse muid roge wäljaehhitada. Seks woib nisuggust woid wotta, kus sees kokid on keedetud. Kui agga seddasuqgust woid mitte ei olle, siis sünnib Petersilli lehti pankoki pannus ka sedda wisi pradida: Panne tük woid panno sisse, lasse seda nattoke keeta, agga mitte körweda, panne se pan wilto, et woi joseb panno warre pool äre wasto, ja panne need lehhed teine pool ötsa panno sisse, hoia agga, et need mitte woi külge ei putu, enne kui need sojaks sawad, ja kui lehed öiete sojad on, siis lasse sedda woid kaks korda äkkiselt nende ülle joosta. Hoia agga, et need lehhed ei körwe ärra, waid et need omma rohhilisse karwaga jäwad.